Puppy – keuze, kosten en voeding
De grote ogen, pluizige oortjes, het kwispelende staartje… wat voor hond het later ook wordt, puppy’s zijn schattig. Voordat je echter een pup neemt, is het handig om jezelf een paar vragen te stellen. Nu heb je een lief, schattig pluizenbolletje, maar past de hond die het later wordt bij jou en je gezin? Vind je het geen probleem dat je hond altijd het water induikt als hij de kans krijgt of dat je dagelijks moet stofzuigen omdat hij zo verhaart? Van tevoren een lijstje maken met wat je wel en niet wilt, maakt de keuze voor een pup iets gemakkelijker en zorgt voor minder teleurstellingen.
Rashond of vuilnisbak
Eén van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen, is of je een rashond wilt of een zogenaamd vuilnisbakkenras. Het voordeel van het kiezen voor een rashond is, dat er veel over het karakter van ieder soort bekend is. Met meer dan 300 rassen is er namelijk veel te kiezen. Kijk eens op http://www.honden-rassen.nl/raskenmerken-honden/ of lees de beschrijvingen op http://www.doggo.nl/. Het nadeel van een rashond is, dat er bepaalde gezondheidsproblemen kunnen voorkomen bij rashonden. Op de site http://www.rashondenwijzer.nl/ kun je lezen hoe gezond/ongezond een bepaald ras is.
Kies je liever voor een zogenaamde vuilnisbak, dan is het lastiger om van tevoren te zien wat voor karakter het beestje heeft. Kijk eens op de sites van de dierenasiels of op de sites van organisaties die honden uit het buitenland halen. Vaak hebben zij al een beeld van hoe een specifieke hond zich gedraagt en wat zijn karakter is. Uiteraard worden er op Marktplaats ook puppy’s aangeboden, maar dan is niet altijd duidelijk of je puppy uit de broodfok komt of niet.
Kosten
Wat veel mensen onderschatten, zijn de kosten van een puppy. Het bolletje wol blijft niet klein en een gemiddelde hond kan 10 tot 12 jaar worden. Iedere dag moet zijn voerbak wel gevuld zijn en als hij een keertje ziek wordt, kunnen de dierenartskosten behoorlijk in de papieren lopen. Dan zijn er nog de inentingen, het ontvlooien en de ontwormingen en misschien woon je in een gemeente waar hondenbelasting geldt. Schrik niet, maar houd rekening met zo’n achthonderd tot duizend euro op jaarbasis. Natuurlijk krijg je er wel heel veel liefde en plezier voor terug.
Voeding
Zoals gezegd kunnen de kosten van een ziek dier behoorlijk oplopen. Wil je niet al te vaak met je hond naar de dierenarts? Dan is het aan te raden je pup vanaf jongs af aan puur en zuiver voer te geven. Voer zonder chemische conserveringsmiddelen, zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, op basis van hoogwaardige biologische ingrediënten. Het puppyvoer van Yarrah zit hoger in eiwitten en bevat alles wat een pup nodig heeft om tot een mooie, gezonde en volwassen hond uit te groeien.