Hoe staat het ervoor met PFAS bij onze biologische en biodynamische pluimveehouders?
Je hebt het misschien wel voorbij zien komen: het vraagstuk over de aanwezigheid van PFAS in eieren. Sinds de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIVM hebben gewaarschuwd om op te passen met de consumptie van eieren van hobbykippen omdat er hoge gehaltes PFAS zijn aangetroffen, krijgen we veel vragen over hoe dat dan nu precies zit met de veiligheid van onze eieren. We houden natuurlijk nauw contact met onze leverancier over deze kwestie.
Wij halen onze eieren van Boerveenshof. Onze eieren hebben het demeter keurmerk en worden regelmatig gecontroleerd. Boerveenshof
is al ruim 30 jaar biodynamisch en ook bij de laatste controle bleek het resultaat van pfas ver onder de norm van het RIVM. In de buurt van de boerderij is geen industrie. Zoals de boer zei: hier is echt niets te doen maar voor de kippen en de eieren is dat natuurlijk ideaal.
Bio-boeren last van vervuiling
Hoewel we het graag anders zouden zien, hebben biologische en biodynamische boeren, ondanks hun eigen inspanningen om bodemkwaliteit te verbeteren, last van vervuiling in de bodem. Niet gek dus, als je je afvraagt of dat effect heeft op de eieren
Wie controleert het PFAS gehalte in eieren?
Naast bio en/of Demeter-certificering is onze eierleverancier ook GFSI gecertificeerd. Daardoor kunnen we waarborgen dat er geen hoge waardes PFAS zitten in de eieren die we verkopen. Daarnaast zijn er jaarlijkse analyses van controlerende instanties.